Premierul Ludovic Orban este tras pe sfoară de consilierii săi cu interese în domeniul achizițiilor militare. Consilierul pe probleme de apărare al primului ministru,  Virgil Guran, alături de ministrul Economiei, Virgil Popescu, ar fi oficialii români personal interesați de un contract de realizare de camioane militare. Contractul total este pentru 960 de camioane destinate armatei, în valoare de peste 700 de milioane de euro, în regim de ofset pentru statul român, în proporție de 80%. Din nefericire, Iveco Defense Italia, firma care a câștigat licitația, a început o investiție noua, la Petrești, în loc să retehnologizeze unități de producție autohtone. Uzina Automecanica Moreni sau Automecanica Mediaș sunt  specializate în construcția unor astfel de vehicule.
“Cele 960 de camioane au un ofset destul de dubios pentru ca începe de la mașină 301. Trebuia să înceapă de la mașina 1, gradual, astfel încât la început să facem componentele pentru IVECO,  după care la 300 să ajungem la montaj și realizare integrală în România. Va fi un ofset eșuat. De fapt, camioanele vor veni din Italia integral realizate, în România se va șterge praful și se vor lipi etichetele”,  a declarat  pentru Realitatea Constantin Bucuroiu, reprezentantul  Alianței Sindicatelor din industria de apărare.
Investiția de la zero a firmei Iveco Defense Italia se explică prin interesele intermediarilor români, de și Automatica Moreni și Automatica Mediaș aveau calificarea de a realiza camioanele militare. Exemplul de interes personal ar fi cele 6,4 milioane de euro pe care le ar fi încasat Virgil Guran, președinte al PNL Dâmbovița și proprietar al terenului pe care s a construit hala viitoarei întreprinderi. 
Din ecuatia afacerii face parte și ministrul Economiei, Virgil Popescu, a cărui relație cu Ricardo Barsanti, ar fi fost intermediată de omul de afaceri Marius Zevedei. Afaceristul Italian este aceeași persoană care a intermediat achiziția de pistoale Beretta pentru MAI si ar fi adus vestitul utilaj de fabricare a mâștilor de protecție pentru Romarm, care s a stricat din prima zi. 
Dorin Iacob, invitat permanent al emisiunii Culisele Statului paralel, de la Realitatea Plus, a explicat în emisiunea Ancăi Alexandrescu că, în acest caz, avem un exemplu elocvent al ratări refacerii capacităților de producție ale României, în baza componentei de ofset din programele de înzestrare. Cauza este reprezentată de interesele personale ale unor politicieni trecători, corupți și incapabili să vadă interesul național atunci când urmăresc derularea contractelor internaționale. Realitateadinpsd și Realitatea Plus așteaptă în continuare punctele de vedere ale persoanelor mimplicate în afacere și nominalizate în materialele de presă.

Sursa: Realitatea Din PSD