Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că a fost depus în Parlament un nou proiect de modificare a Legii pensiilor speciale. Acesta vizează atât corectarea inechităților dintre pensionari, cât și respectarea angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Potrivit liderului PSD, România riscă să piardă 230 de milioane de euro dacă nu face aceste modificări. De aceea, împreună cu liderii coaliției, Ciolacu a semnat proiectul și l-a trimis în Parlament.
„România nu îşi poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR! De aceea, astăzi… am depus la Parlament… un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Premierul a explicat că noile prevederi au scopul de a reduce diferențele dintre pensii. Astfel, se propune o vârstă de pensionare unică, de 65 de ani, inclusiv pentru beneficiarii pensiilor speciale.
Totodată, pensiile de serviciu vor fi calculate pe baza unei rate unice de înlocuire, de 65%. Aceasta se va aplica tuturor celor care beneficiază de pensii speciale, indiferent de funcția deținută.
Conform proiectului depus, începând cu 1 ianuarie 2026, magistrații și alte categorii de personal juridic se pot pensiona doar dacă îndeplinesc două condiții: minimum 25 de ani vechime în funcție și vârsta minimă de 48 de ani.
Pe termen lung, vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani pentru toate aceste categorii. Este vorba despre judecători, procurori, magistrați de la Curtea Constituțională, precum și personal de specialitate juridică.
Crin Antonescu, candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, a susținut încă de luni această idee. El a cerut ca toți cetățenii, indiferent de funcție, să iasă la pensie la 65 de ani, iar coaliția a fost de acord.
„Scopul nostru este şi reducerea pensiilor speciale”, a declarat Kelemen Hunor, unul dintre liderii coaliției, care a confirmat că proiectul a fost depus oficial în Parlament.