Partidul Social Democrat a primit de la stat o subvenţie de 28.614.798,63 lei (aproape 6 milioane de euro) în luna septembrie, conform unui comunicat al Autorităţii Electorale Permanente. Datorită rezultatului bun de la alegerile din 2016, organizate şi conduse de Liviu Dragnea, ia şi astăzi dublul decât Partidul Naţional Liberal, căruia i s-au atribuit 15.882.737,13 lei de la stat. 

La aceşti bani se mai adaugă cei pentru campania electorală. 

Candidaţii pentru primării, consiliile locale şi judeţene pot depune în contul de campanie până la 11.500 de lei. Banii se vor rambursa, după verificările actelor financiare. 

PSD mai poate deconta 2,3 milioane de euro, doar pentru consiliile judeţene. Iar pentru toate primăriile şi consiliile locale, PSD poate recupera de la bugetul de stat 8 milioane de euro. 

Pentru fiecare listă de candidați la consiliul județean, un partid poate folosi, legal, în campania electorală de anul acesta, suma de 223.000 de lei, adică echivalentul a 100 de salarii minime brute pe țară. 

În cazul consiliului general al capitalei, suma maximă ce poate fi cheltuită în campania electorală ajunge la 1.115.000 lei, echivalentul a 500 de salarii minime. 

Astfel, conform documentului publicat pe site-ul www.roaep.ro, pentru fiecare listă de candidați la consiliul local al unei comune, partidele au dreptul cheltuie maxim echivalentul unui salariu minim brut pe țară, adică 2.230 de lei. În cazul fiecărei liste de candidați la consiliul local al unui oraș, partidele pot cheltui până la 6.690, echivalentul a trei salarii minime. Când vine vorba despre municipii, suma crește la 11.150 de lei – 5 salarii, iar în cazul municipiilor reședință de județ, aceasta crește considerabil, ajungând la 66.900 de lei, echivalentul a 30 de salarii.

Mai mulți bani pot fi cheltuiți pentru funcțiile de primar. Pentru un candidat la postul de primar al comunei, partidele pot cheltui cinci salarii minime, adică 11.150 de lei. În orașe, suma crește la echivalentul a șapte salarii, adică la 15.610 lei, iar în municipii la echivalentul a zece astfel de salarii, adică la 22.300 de lei. În cazul candidaților la funcția de primar al unui municipiu reședință de județ, aceștia pot cheltui până la 111.500, adică 50 de salarii minime brute pe țară.

Funcția de președinte al consiliului județean este ceva mai „costisitoare”, astfel că cei ce candidează pentru aceasta vor putea cheltui până la 200 de salarii minime, adică până la 446 de mii de lei.

Articolul precedentPrimarul Decebal Făgădău dublează bugetul Constanței din fonduri europene
Articolul următorAurelian Bădulescu îl provoacă pe Robert Negoiţă la un duel electoral