Profesorul Florin Abraham face o analiză pe blogul său de la Adevărul.ro despre cum ar trebui să arate viitorul candidat al PSD la președinție și mai ales cum să acționeze pentru ca în turul 2 al viitoarelor alegeri prezidențiale din 2024 să poată încă două milioane de voturi în plus față de primul tur.

“În crearea profilului unui candidat câştigător din partea PSD, conducerea partidului trebuie să identifice nu doar un candidat cu afinităţi de stânga, în stare să mobilizeze bazinul electoral al propriului partid, ci prezidenţiabilul social-democrat trebuie să devină atractiv şi pentru categorii socio-profesionale din oraşele medii şi mari ale României, mari consumatoare de social media”, susține profesorul de la SNSPA, Abraham, cunoscut pentru temeinicia analizelor sale.

Abraham a încercat să răspundă la întrebarea de ce în turul doi ultimii candidați ai PSD ai pierdut la pas.

Principalul motiv: “demonizarea acestora” de către aparatul de propagandă al dreptei.

“Candidat de succes al Stângii poate fi doar o persoană împotriva căreia campaniile de demonizare ale PNL, USR-PLUS şi sateliţii lor din societatea civilă şi presă nu pot avea succes,” a mai spus acesta.
Pentru că în anul 2024 vor avea loc trei scrutinuri, localele, parlamentarele și prezidențialele, “PSD ar trebui să funcţioneze asemenea unui avion bimotor, cu candidaţi ai tandemului preşedinte-premier complementari dar suficient de diferiţi pentru a atrage segmente electorale care să-i permită să atingă pragul de 6 milioane de voturi în turul II al scrutinului prezidenţial. Cu alte cuvinte, candidatul câştigător pentru PSD poate fi acel lider politic care poate atrage aproximativ două milioane de electori din afara bazinului electoral tradiţional al social-democraţilor,” a conchis Abraham.

Marcel Ciolacu pare să fii renunțat la ideea unei campanii interne, pe modelul Partidului Democrat, pentru desemnarea candidatului cu cele mai multe voturi social-democrate.

În ultimele patru alegeri prezidențiale, candidatul PSD a câștigat primul tur de scrutin, dar a pierdut dezastruos în turul doi.