Toți ne dorim performanță administrativă și stabilitate. Dar alegerile din 6 decembrie par să aducă o ecuație politică încurcată, cu trei poli de putere supuși permanent la modelul reacție, contra- reacție, cu un președinte privat de o soluție stabilă și întrat într un proces de erodare accelerată. 
Iar unul dintre cei trei poli la care făceam referire este o formațiune contestatară până la promovarea anarhismului. Născută în stradă, USRPLUS are vocația distrugerii, demolării și incapacitatea de a se organiza intern, cu atât mai puțin  de a organiza o țară întreagă. Statisticile europene, indicau pentru poporul român cea mai înaltă cota de speranță, probabil alimentată mai mult de la Dumnezeu decât de la oameni. Să ne amintim cum Parlamentul, instituție menită să fie inima democrației, a fost scena unor demonstrații cu pancarte și huiduieli. În plan doctrinar ne am putea confrunta cu experimente de tipul poligamiei sau ne am putea întoarce la cooperativa agricola de producție. Mai mult antireligioasă decât atee, USRPLUS ar putea introduce în societatea noastră dezbateri pe tema sinuciderii asistate, intens dezbătută în vestul Europei. Teribilist și strident, USRPLUS este un partid neîmplinit rămas blocat la stadiul copilului care se trântește pe jos și țipă când nu primește jucăria favorită. Când va țipa nu se știe pentru că, pe motiv de Covid, Dan Barna a fugit din cadru înainte să comenteze propunerea președintelui. Voturile USRPLUS vin din frustrare și furie și nu din aprecierea rațională a performanței politice. Și vine iarna. Dai foc la casă de supărare, dar unde te adăpostești pe viscol?
 Există incompatibilități majore între gruparea neomarxistă și PNL sau PSD, deopotrivă. Alianța anunțată de președintele, Klaus Iohannis este formula cu grad de instabilitate ridicat, dar care are darul să oprească hemoragia voturilor dinspre liberali și să pareze și detenta PSD, readus la imposibilitatea de a forma o majoritate, cu efecte de  demobilizare. Altfel spus, direcția dată din Dealul Cotrocenilor mai mult strică decât face jocuri și ar putea urma o gâlceavă nesfârșită. Pericol în fața căruia s a avansat în culise varianta unui premier de formație militară, pe considerentul ca militarii i ar aduce la ordine pe anarhiști, când în realitate se anunță o alianță cu sânge pe pereți!!!
Excesiv concentrați pe problema epidemiei, societatea românească tinde să devină societate spital și, din excesele instituționalizării, societate ospiciu. Pot militarii să transforme ospiciul în cazarmă? Mai bine ne am căuta un economist să facem achiziții și meniul după  câtă acoperire există pe card și pe câtă productivitate putem miza în activitățile desfășurate. Nu de alta, dar peste starea de hiperconflictualitate din politică, au început și instituțiile să se calce pe bătături, militarii pe polițiști, polițiștii pe comunitari, Jandarmeria pe episcopie, iar DNA în contre la scenă deschisă cu MAI. Ce mai poate sa ne trezească și să ne unească? Și, mai ales, cine?

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentAMR 7 zile până la vot. Ce alegem pe 6 decembrie?
Articolul următorGabriela Firea: PSD exclude dialogul doar cu PNL