Mâine au loc alegeri prezidențiale în Franța. După cinci ani de politică progresistă, Emmanuel Macron încă mai conduce în sondajele de opinie. Liderul de la Élysée are  26,5%, fiind urmat de Marine Le Pen cu 22,8%. Se consemnează și o supriză: candidatul stângii naționaliste Jean-Luc Mélenchon ar aduna 16,3%, scrie Newstandard.ro.

Datele sunt relativ asemănătoare cu rezultatele primului tur din 2017, când cei trei candidați au obținut 24%, 21,3% și 19,6%.

Macron a început campania la începutul lui martie la 33% și a scăzut continuu, ceilalți doi candidați au crescut mereu, deși președintele în exercițiu a rămas pe primul loc în intențiile de vot în absolut toate sondajele.

Prestigiosul institut BFM a făcut un calcul pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța

În cele anterioare, realizate în perioada 21-24 martie, diferența dintre cei doi candidați era de 10,5% (Macron: 28%, Le Pen: 17,5%), ceea ce înseamnă că liderul partidului suveranist a recuperat peste 5 procente în două săptămâni.

Președintele în funcție s-a bucurat și de președinția Uniunii Europene, Franța fiind țara care se bucură de acest privilegiu din ianuarie 2022.

În urmă cu cinci ani, în turul doi al alegerilor prezidențiale, Macron câștiga en-fanfare cu 66.06 % din voturi, iar Marine Le Pen obținea cu greu 33.94%.

Acum, sunt bară la bară. Analistul Cozmin Gușă consideră că Marine le Pen pleacă favorită în turul doi, care va avea loc peste două săptămâni.

Articolul precedentNarcis Copcă a realizat al zecelea transplant de plămâni. Apelul său către guvernanți
Articolul următorPachetul social al PSD e “învelit” în 17 miliarde de lei