Simona Drăghincescu a ajuns să preia atribuțiile prefectului județului Brăila sărind peste toate etapele profesionale normale. Guvernul lui Orban, prin semnătura lui Marcel Vela, i-a dat o pălărie mult prea mare Simonei Drăghincescu – având în vedere că a fost acuzată că a dat note informative la Securitate și, de asemenea, că a fost într-o situație de incompatibilitate în funcțiile pe care le-a ocupat anterior.
Guvernul Ludovic Orban a luat hotărârea de a o numi pe Simona Drăghincescu înlocuitoare a prefectului, delegându-i toate atribuțiile, în august ac., pe când ea ocupa funcția de subprefect. Totodată, așa cum relata presa din Brăila, a existat o abatere de la firesc: pentru a putea fi subprefect, Simona Drăghincescu trebuia să aibă calitatea de funcţionar public. Și pentru că nu avea, aceasta s-a angajat cu puţin timp înainte de numire la Parlament, „pe un model similar cu cel folosit de prefectul Cătălin Boboc atunci când a fost “uns” prefect al Judeţului Brăila”, scriu jurnaliștii de la obiectivbr.ro.
Mai mult, site-ul Camerei Deputaţilor arată că Drăghincescu a fost chestor al Cabinetului deputatului PNL Neamţ, Laurenţiu-Dan Leoreanu.
Până la incompatibilitate, e incompetență
După ce a fost numită subprefect pe 31 iulie, în contextul în care Cătălin Boboc a cerut să fie eliberat din funcţia de prefect pentru a putea candida la Consiliului Judeţean, Marcel Velea a emis un ordin, în august, prin care i-au fost delegate toate atribuţiile prefectului.
Cu alte cuvinte, Simona Drăghincescu este prefectul judeţului Brăila, chiar dacă nu a fost numită oficial.
Contactată de redactorii “Obiectiv – Vocea Brăilei”, Drăghincescu a transmis că deja s-a adaptat la activitatea din Prefectură şi că, deşi mai are lucruri de învăţat, nu i se pare ceva foarte complicat de făcut. Aceasta a adăugat şi că are de gând să delege la rândul său o parte din atribuţii către subprefectul Vasilica Vîlcu, în special ceea ce ţine de zona finanţelor publice, domeniu pe care colega sa îl stăpâneşte foarte bine.
“Da, mi-au fost delegate toate atribuţiile prefectului. Toate sunt la mine acum. Dar voi da din atribuţii celuilalt subprefect, cel mai probabil în cursul zilei de astăzi. Unul preia o parte, celălalt o altă parte, pentru că aşa mi se pare normal. Este firesc, acesta este rolul subprefecţilor, să preia o parte din atribuţiile prefectului, pentru că sunt foarte multe şi nu le poate gestiona o singură persoană. În principiu o să păstrez delegaţiile care existau, adică nu o să inventez eu apa caldă acum. Plus, cred că o să mai predau nişte lucruri, pentru că doamna subprefect Vasilica Vîlcu vine din zona finanţelor publice, cu siguranţă ştie mult mai bine decât mine problematica finanţelor publice, aşa că o să îi dau şi compartimentul financiar”, a declarat Drăghincescu.
Simona Drăghincescu a adăugat că sunt şi zone care o depăşesc, precum cele legate de registrul agricol, deoarece „nu a mai avut treabă cu aşa ceva până acum”.
Problema incompatibilității, băgată sub preș
În martie 2019, Simona Drăghincescu a fost declarată în situație de incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate. „Începând cu data de 10 iunie 2017, aceasta exercită simultan funcția de consilier județean și pe cea de director general adjunct la Regia Autonomă „Administrația Zonei Libere Brăila”, aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Brăila.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.”, se arată în comunicatul oficial.
Totodată, „trei ani de incompatibilitate” nu a fost un semnal de alarmă pentru Guvernul Orban. Și nici adeverința de la CNSAS, unde scrie că nu a fost colaborator… dar a colaborat!
Pe vremea când era studentă la Chimie, în 1982 mai exact, Simona Drăghincescu, a intrat în hora Securității, sub numele conspirativ „Ioana”. În adeverința de la CNSAS se arată că aceasta a semnat un angajament pentru a monitoriza studenții români și străini aflați la studii în Centrul Universitar Galați. În 1987 a fost scoasă din rețea.
Și chiar dacă aceste fapte sunt consemnate în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Instituția nu a considerat-o pe Simona Drăgnicescu colaborator al Securității.