În urma apariției informației că Rusia pregătește o listă cu „statele neprietene,” cu alte cuvinte, state ostile sau inamice, Adrian Severin, fostul ministru de externe și fost europarlamentar PSD, îi scrie o scrisoare deschisă președintelui Vladimir Putin și ministrului de externe Serghei Lavrov, prin care solicită neincluderea României pe acest document.

”Trecerea României pe lista țărilor neprietene ale Rusiei va diminua încrederea populară, și așa în deficit, și totodată va submina eforturile pentru recâștigarea ei,” mai spune fostul ministru de externe al României.

Severin face apel la dialog și susține că interesul strategic al României, țară membră NATO, este ca Rusia să fie un stat puternic, altfel tensiunile din interior se vor resfrânge în politica externă și în acțiunile militare, nu înainte de a descrie poverile trecutului, suportate de către români.

El mai consideră că “România nu are nici un interes să genereze sau să sporească insecuritatea Rusiei. Din acest punct de vedere prezența României în NATO, ca și cea a Ungariei și a altor state central-europene, ar trebui să fie privită ca un avantaj pentru Rusia”.

Adrian Severin consideră că România nu trebuie ocolită de către liderii ruși atunci când caută punți de dialog cu SUA sau alte state din Alianța Nord Atlantică.