Ora premierului de la Camera Deputatilor a adus sarea și piperul în politica acestei săptămâni. Și mai ales a trecut în plan secund moțiunea simpla pe agricultura, inițiată de PSD și dezbatută tot luni. Alba – neagra cu moțiunea de cenzură, dar și viteza cu care dezbate PSD moțiuni simple pe bandă rulantă,  face ca efectele acestor acțiuni politice sa fie insignifiante. Or, dincolo de votul care arată poziționările și raporturile dintre forțele politice în Parlament, importanta este dezbaterea publica pe care o generează în presa, între specialiști, în rândul celor vizați direct sau doar afectați. Moțiunea simpla a PSD a fost adoptata lejer, dar normele constituționale echivalează votul cu un cartonaș galben și nimic mai mult. Domnul Adrian Oroș rămâne pe același scaun și nu exista semne ca s ar fi mișcat ceva ca responsabilul guvernamental cu agricultura sa iasă pe tarla, cum și ar dori producătorii. Ce a câștigat PSD este foarte greu de spus, după ce Marcel Vela i a luat fața și sticla colegului sau.
Îngrijorător rămâne însă cum, și la aceasta dezbatere de uzura s au făcut acuzații grele, grave, referitoare la corupția PSD. Ministrul Oroș a vorbit despre DNA, procuratura, firme de casa ale PSD care spun ca refac sistemul de irigații, bani mai mulți pentru paza lucrărilor decât pentru lucrările la sistemul de irigații sau firme fictive care încasează subvenții de la stat pentru cultivarea roșiilor. Când acuzațiile i au forme atât de dure, pesedistii ii cred pe pesedistii și liberalii ii cred pe liberali. Dar unde este adevărul capabil sa scoată România din  morisca utilizării justiției ca arma politica? Exista dosare? Își urmează cursul firesc în justiție? Cine plătește pagubele?  
Un observator atent și obiectiv poate sa ia în calcul că, tras la răspundere ca nu și vede de atribuțiile din fisa postului, ministrul Adrian Oroș utilizează public arma șantajului. Sa fie cineva la putere și sa vorbească de afaceri de corupție nepublice nu suna bine pentru democrație și legalitate. Dacă este corupție trebuie pedepsita, dacă rămâne nesanctionate se numește tăinuire, iar șantajul este și el în Codul Penal
Varianta ca Adrian Oroș ar urmări o rocada cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, sau ca forțează un amestec în treburile acestuia nu prea sta în picioare. Iar când aceste lucruri se întâmplă în Senat, sub ochii președintelui interimar al Camerei Superioare, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției…

Articolul precedentEuroparlamentarul Victor Negrescu condamnă dubla măsură europeană în cazul susţinerii companiilor
Articolul următorEcaterina Andronescu: Domeniul Educatiei a fost abandonat. Responsabilitatea a fost transferata profesorilor si parintilor