Arhitectul aderării României la UE, Adrian Năstase, fostul premier care a închis în câţiva ani capitolele de preaderare, se miră pe blogul său de ce autorităţile de la Bucureşti nu au marcat evenimentul într-un fel sau altul.

“Astăzi, 25 aprilie 2020, se împlinesc 15 ani de la semnarea, de către România şi Bulgaria, la Luxemburg, a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Mă aşteptam ca semnificaţia acelui moment să fie marcată de către autorităţi. Este adevărat, la patru luni după finalizarea negocierilor dar şi după alegerile prezidenţiale din 2004, Băsescu „a uitat” să ne invite la acea ceremonie, pe preşedintele Iliescu şi pe mine dar evenimentul a intrat, oricum, în istoria recentă a României.

Mi-a adus aminte de acele eforturi şi de semnificaţia acestei zile, fostul premier al Bulgariei, regele Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, partener în realizarea unui tandem de succes, printr-un mesaj emoţionant.

Probabil că liderii României sunt, în această perioadă, ocupaţi să contureze modul de ridicare a restricţiilor după 15 mai, zi care, se pare, are numeroase semnificaţii istorice şi astronomice. Astfel, într-o zi de 15 mai a fost semnată Pacea Westfalică. Tot într-o zi de 15 mai, s-a născut Mihail Bulgakov sau, mai târziu, Gino Iorgulescu. Să nu uităm, în 15 mai, când se vor ridica restricţiile, vom sărbători Ziua latinităţii şi vom redeschide campania electorală,” scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Articolul precedentRobert Cazanciuc: După 15 ani de la aderarea la UE, aştept ca preşedintele Klaus Iohannis să fie un integrator al valorilor naţionale
Articolul următorJurnalismul, lovit de prostie: Tapalagă și Pantazi în scandal cu presa