În isteria legată de “iminentul război din Ucraina,” juristul Adrian Năstase, fost prim ministru, aduce aminte de  “Doctrina Monroe” a SUA – care cerea metropolelor europene să nu se mai amestece în afacerile interne ale Statelor Unite ale Americii.

El amintește pe blogul său, adriannastase.ro, că acea gândire politică a apărut în SUA ca o reactie la procesul de colonizare spaniol, britanic, francez, portughez, desfasurat in America de Sud si in America de Nord. “În felul acesta, Statele Unite si-au marcat o importantă sfera de influență. În timp, aceasta doctrină a fost contestată de unele state din zonă, cu sprijinul URSS. Cuba este cel mai cunoscut exemplu. Nu este cazul sa dezvolt,” a mai amintit fostul premier PSD.

Cu același prilej mai aduce aminte cititorilor săi că în perioada Războiului rece, a fost lansată „Doctrina Brejnev” – tot o afirmare a unui principiu al neamestecului în afacerile interne dar vizând ansamblul țărilor socialiste față de acțiunea occidentală. Cazul Cehoslovaciei, din 1968, este elocvent, mai zice fostul prim ministru.

“Ce afirmă, în esență, „Doctrina Putin”, în zilele noastre? După ce s-a extins în fostul „lagăr socialist”, Occidentul să nu se amestece în „afacerile interne” ale țărilor din fosta Uniune Sovietică. Dincolo de frustrările legate de umilințele de la începutul anilor ’90, atitudinea Rusiei este însă contestată de statele suverane apărute din destrămarea URSS, care doresc să-și aleagă singure regimul politic și aliantele. Teoretic, asta dorea și Cuba, la începutul anilor ’60 și era să pornească, din acest motiv, un război nuclear,” conchide Năstase.

Adrian Năstase susține că amplasarea bazelor militare în apropierea Rusiei generează și ar genera probleme pentru securitatea Rusiei, obsedată de diverse „cordoane sanitare” (Doctrina Truman, etc).

“Evident ca nu ne place teoria sferelor de influenta. Totusi, ele au existat si exista din punct de vedere politic, economic, cultural si militar. Chiar si in cazul Romaniei. Sigur, suveranitatea unui stat este incompatibila, teoretic, cu sferele de influenta. dar trebuie sa acceptam ca, in conditiile militare de astazi, securitatea unui stat este legată de securitatea vecinilor săi si de securitatea internațională. În plus, „perceptia pericolului” poate determina reactii irationale,” mai scrie fostul președinte al PSD.

Articolul precedentMarcel Ciolacu: preţul la energie e mai mare decât în Germania
Articolul următorLiviu Dragnea: Cum au fost sărăciți românii