Ioana Ene Dogioiu scrie în Ziare.com că ADRIAN NĂSTASE şi-a făcut cadou un mandat de cinci ani. În replică, fostul preşedinte al PSD şi candidat la prezidenţialele din 2004 îi face idioţi pe toţi cei care au promovat inepţia. A afirmat de mai multe ori că o comisie specială pentru revizuirea Constituţiei a decis acest lucru. 

“M-am obişnuit, de-a lungul anilor, cu existenţa idioţilor. Şi în politică şi în presă. Şi în viaţa de fiecare zi. Poţi să le explici, poţi să le fluturi şi un tramvai, ei vor continua să pună aceeaşi placă.

De data aceasta a fost rândul seniorului editor de la Ziare.com, Ioana Ene Dogioiu, să reia teza unei aşa-zise iniţiative pe care aş fi avut-o de prelungire, în 2003, a mandatului prezidenţial de la 4 la 5 ani. Am precizat de zeci de ori că acea iniţiativă nu mi-a aparţinut, am publicat documentul Comisiei speciale pentru revizuirea Constituţiei. Inutil. Idioţii, pentru raţiuni subiective, au continuat să o propage. E adevărat, unii doar s-au prefăcut că sunt idioţi. Unul dintre ei a fost şi preşedinte al ţării…

https://ziare.com/politica/politica-interna/iuteala-de-mana-si-nebagarea-de-seama-1611901

Iuţeala de mână şi nebăgarea de seamă

de Ioana Ene Dogioiu

“…Combinaţia între mandatul de cinci ani şi alegerea într-un tur face practic primarul în funcţie sau preşedintele de CJ aproape de neînvins, dacă nu se întâmplă ceva cu totul şi cu totul excepţional. Dar şi să se întâmple, în 5 ani e timp să-ţi scoţi banii din campanie şi să faci un profit consistent.

Această prelungire a mandatelor nu va face decât să accentueze feudalizarea României şi va face aproape imposibilă schimbarea celor în funcţie.

Dacă e vreo analogie cu mandatul preşedintelui, aceea ar trebui să funcţioneze în sensul revenirii mandatului prezidenţial la 4 ani. Eu cred căprelungirea la 5 ani, pe care Adrian Nastase şi-a făcut-o cadou la modificarea Constituţiei, fără să ştie că nu va fi pentru cine se pregătea, a fost o imensă eroare care a stricat întreaga arhitectură constituţională şi a dus la toate crizele făra de sfârşit prin care trecem.”

PS Unul din raţionamentele celor care au dorit prelungirea mandatului prezidenţial la 5 ani a fost dorinţa de decuplare a alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare, impiedicând utilizarea candidatului PSD la prezidenţiale ca “locomotivă” pentru parlamentare (vezi exemplul Iliescu din 2000).

Articolul precedentPlanurile de alegeri ale PSD. Opoziţia contaatacă
Articolul următorPoţi să te testezi gratuit! Gabriela Firea începe programul promis