Fostul premier Adrian Năstase anunță că a depus cerere de reabilitare judecătorească, iar dacă aceasta îi va fi acordată, atunci i se vor revoca toate interdicțiile, inclusiv dreptul de a face politică.

”In conditiile in care s-au implinit toate conditiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instantă, solicitarea de reabilitare judecătorească.”, scrie Adrian Năstase, pe blogul personal.

Cum intervine reabilitarea:

(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene:

  1. a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;
  2. b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
  3. c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
  4. d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.

(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanța, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.

Recent Liviu Dragnea a anunțat că ar dori să colaboreze cu fostul premier al României în proiectul Alianța pentru Patrie. Adrian Năstase a declinat oferta, pe motiv că nu știe programul politic al noii formațiuni.