Ministrul de finanțe Adrian Câciu a uimit românii, când a spus că ar trebui să nu se mai gândească la masa de Paște. Asta în condițiile în care partenera de coaliție, Alina Gorghiu, se poza cu șaorma.

Câciu prevede o creștere economică de 4 %, față de 2 %, cât susțin cele trei mari agenții de rating. Doar că nu a prea știut să explice ieri reporterilor de ce rata de politică monetară este în creștere, ținând cont că DAE s-a mărit colosal, pentru cei cu credite în lei. El a răspuns că de zece ani ne împrumutăm scump.

Pe vremea când era analist în platourile Realitatea Plus era un critic consecvent al măririi ratei de dobândă și milita pentru o rată mai suportabilă pentru populație.
Acum dă exemplul Greciei și Bulgariei, precum și situația noastră de frontieră cu Ucraina.

El a mai declarat că a doua componentă de calculare a dobânzilor o reprezintă rata dobânzii de politică monetară. “Dacă am văzut comparaţii cu Bulgaria sau cu ţări cum este cu Grecia trebuie să ţineţi cont că aceste ţări au ratingul dat de zona euro şi au rata de dobândă de politică monetară una foarte scăzută. De altfel ştiţi că foarte multe reproşuri există în Europa că Banca Centrală Europeană încă nu a crescut dobânzile de referinţă. Avem totuşi o creştere de ratei dobânzii de politică monetară de un punct procentual. Dacă vedem este translatat în creşterea dobânzilor între noiembrie şi prezent cam un punct procentual sunt dobânzile la care ne împrumutăm pe termen lung”, a mai transmis ministrul Finanţelor. El a mai transmis faptul că dobânda va îngloba inflaţia aşa cum este ea previzionată.

În anul 2020, Adrian Câciu era simplu analist. Îl certa pe Florin Cîțu, ministru de finanțe pentru împrumuturile uriașe luate de România.

“Ai făcut împrumut de 4 miliarde euro ca să plătești facturi, dar doar 1,6 miliarde euro îți rămân în economie, urmând sa întoarcă venituri de maxim 15% din sumă, adică 240 milioane euro. În ce tip de gândire economică arunci pe fereastra 4 miliarde euro ca să primești înapoi doar 6% din acești bani?” – a scris Câciu în 1 februarie 2020 pe pagina sa de facebook.

Articolul precedent71 % dintre bucureșteni sunt nemulțumiți de administrația Nicușor Dan. PSD 32 %
Articolul următorMarcel Ciolacu exclude liste comune PSD-PNL în alegerile din 2024