România are un proiect de țară. Autostrada A7, Autostrada Moldova, intră în faza execuției efective. Semnarea la Buzău a primelor contracte de execuție este semnalul politic asumat total de PSD și pe ocolite și timid de PNL, prin prezența în zonă a lui Klaus Iohannis și participarea lui Lucian Bode. Dar, doar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a îndrăznit să vorbească explicit de un proiect de țară. Și este de bun simț să fie așa, pentru că Marcel Ciolacu a fost singurul care a crezut în proiectul unei alianțe solide care să-și asume proiecte majore, după modelul politic german. Marcel Ciolacu a vorbit de un proiect de țară la jurământul de credință al președintelui României. A propus un proiect de țară când România era lovita de pandemie și Guvernul Orban își aștepta investirea în vreme ce liberalii dăduseră bir cu fugiții. Președintele PSD solicita unitate în jurul unui proiect de țară când domnul Cîțu pitrocea cu domnul Ghinea pe un colț de birou un PNRR ciudat, asemănător cu o sentință de condamnare a României la sărăcie și dependență totală.
Nu este Marcel Ciolacu un om politic perfect. Dar este sigurul om politic care și-a asumat explicit și constant moderația în acești ani de radicalizare și polarizare. E un act de curaj și e mai ales o atitudine corectă, de fair play, cu care politica românească nu s-a întâlnit.
Autostrada Moldova și eficiența politică sunt părți ale aceluiași plan de țară. Asta nu înseamnă că, întrat în faza execuției, e ca și realizat. Noi avem un plan de țară pentru că Autostrada Moldova e coloana vertebrală pe axa N-S, de care geopolitica zonei are atâta nevoie. 
Noi avem acum un plan de țară, dar și alții au planuri cu țara noastră. Și parte din alianța care îl susține a făcut-o de nevoie, cu noduri în gât, fără nicio convingere, dar mai ales mustind de lăcomie și ură. Conferința de presă de marți, de după semnarea contractelor de finanțare, este poate cel mai bun turnesol al situației politice complicate și răsturnării raporturilor dintre instituțiile. Oameni din companii care sunt master of ceremony și vorbesc peste președinți de partid și miniștri resonsabili, liberali directori de companii care își sfidează superiorii politici și pe linie  administrativă, primari PSD care deturnează într-o manieră tâmpă un moment national al partidului….E greu! Greul d-abia începe! Și începe cu intrebarea: cine răstoarnă raporturile și responsabilitățile instituționale în statul român ?

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentMinistrul Apărării din Republica Moldova, întâlnire crucială cu Vasile Dîncu
Articolul următorCiolacu susține ca salariile demnitarilor nu vor crește