S-a promulgat noua lege care reglementează condiţiilor de vânzare/cumpărare a terenurilor agricole. Norma juridică a fost promovată de către Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu. 

Iniţiativa avea rolul de a descuraja vinderea terenurilor extravilane pentru alte scopuri decât cele agricole. 

Începând de la 1 octombrie 2020, în cazul terenurilor agricole extravilane care sunt înstrăinate anterior împlinirii unui termen de 8 ani de la cumpărare, se instituie obligaţia plăţii impozitului de 80% pe suma ce reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare, în baza grilei notarilor din respectiva perioadă.

Aceeaşi normă juridică formulează clar cine are dreptul de preemţiune: coproprietarii (rudele de gradul 1), vecinii,arendaşii din proximitate, tinerii fermieri, pomicultorii, instituţiile de cercetare. În cazul în care firmele cumpără terenuri trebuie să dovedească faptul că pe lângă domiciliul permanent, timp de cinci ani în localitate, desfăşoară activităţi agricole în proporţie de cel puţin 50%. 

Un cetățean român sau străin care nu a locuit în România în ultimii cinci ani ar vrea să cumpere teren extravilan, îi este interzis.

PNL şi USR au contestat legea la Curtea Constituţională. Forul constituţional a dat aviz de constituţionalitate.

Articolul precedentESTE CIRCUL IN ȘOMAJ?
Articolul următorAugustin Zegrean: Moţiunea de cenzură trebuie votată până la 1 septembrie, altfel e neconstituţională