Președintele României Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au fost invitați de onoare la recepția oferită de Ambasada SUA cu ocazia aniversării Zilei Independenței.
„La nivel bilateral, relația dintre România și SUA se bazează pe un parteneriat strategic solid”, a spus președintele României.
Președintele Klaus Iohannis a participat joi alături de premierul Florin Cîțu la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenței.
Șeful statului a avut cuvinte de laudă pentru americani:
“Sărbătorim în acest an Ziua Independenței într-un cadru plin de speranță și de suflu proaspăt în relația transatlantică, inspirat de președintele Joe Biden și de administrația pe care o conduce. Suntem într-un moment de inflexiune care va funcționa drept catalizator pentru unitatea transatlantică. La nivel bilateral, relația dintre România și SUA se bazează pe un parteneriat strategic solid și profund dar apartenența comună la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului.
Totodată, anul acesta marcăm trei momente speciale în relația noastră: se împlinesc 10 ani de la adoptarea declarației comune privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România și SUA, 10 ani de la semnarea și intrarea în vigoare a acordului între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ale SUA în România și 5 ani de la atingerea capacității depline a facilității de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu”, a declarat Klaus Iohannis.
Iohannis a vorbit despre un parteneriat strategic „revitalizat”
„Vom continua să susținem o Alianță Nord-Atlantică robustă și indivizibilă, precum și cooperarea sinergică și complementară dintre NATO și Uniunea Europeană.
Am convingerea profundă că relațiile transatlantice oferă cele mai eficiente instrumente pentru a gestiona provocările actuale, inclusiv prin reafirmarea democrației, a statului de drept și a respectării drepturilor omului. Un parteneriat transatlantic revitalizat va influența pozitiv modul în care sistemul internațional se va adapta la contextul actual, prin raportare la valorile democratice împărtășite.
De aceea, România susține și promovează conceptul de reziliență strategică transatlantică. Ceea ce vizăm este reducerea sau chiar eliminarea dependenței de actorii care nu împărtășesc aceleași valori ce reprezintă baza comunității transatlantice din care facem parte. Astfel trebuie interpretată și inițiativa României de a înființa la București Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, pe care l-am inaugurat recent și care este deschis partenerilor”, a mai precizat Klaus Iohannis.
Sursa: Realitatea Din PSD