O iniţiativă a guvernului Năstase “laptele şi cornul la elevi” este preluată în zilele noastre de către Comisia Europeană. Executivul de la Bruxelles a publicat ieri, 31 martie, bugetul alocat schemei UE pentru școli, în anul școlar 2020/2021, și anume: 145 milioane de euro pentru distribuția de fructe și legume și 105 milioane de euro pentru distribuția de lapte către elevi. Din aceștia, României i se dedică 7,8 milioane de euro pentru distribuția de fructe și legume și de 10,7 milioane de euro pentru laptele în școlile participante la program.
”În contextul actual, este cu atât mai important ca toți copii din întreaga Europă să știe și să înțeleagă de unde vine hrana noastră. Putem fi mândri de mâncarea hrănitoare, sigură și de înaltă calitate produsă de fermierii noștri. Grație schemei UE pentru școli, copiii pot învăța despre nutriție și agricultură, în paralel cu adoptarea unor obiceiuri de alimentație sănătoasă. Am luat măsuri pentru a ne asigura că schema ia în considerare faptul că școlile au trebuit să fie închise pe întreg teritoriul european din cauza pandemiei de coronavirus. Dar este important să continuăm să privim înainte, să pregătim viitorul și să transmitem un semnal important că viața va continua, odată ce am întors, în mod colectiv, această pagină”, a declarat comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.
Guvernul Năstase a introdus încă din anul 2002 programul “laptele şi cornul în şcoli.” Pe atunci opoziţia considera programul unul drept populist.
Ce lipseşte din iniţiativa europeană e doar cornul, probabil fiind considerat cu prea mulţi carbohidraţi.