În contextul epidemiei de COVID-19, mulţi români recunosc că statul trebuie să fie mai aspru în limitarea drepturilor fundamentale ale omului: libertatea de opinie, libertatea de mişcare, dreptul la proprietate.  Un recent sondaj INSCOP, comandat de revista “Capital,” relevă că 94% din populaţie este de acord cu măsurile aplicate în Starea de Urgenţă. 

Prin Decretul Prezidenţial privind instituirea “Stării de Urgenţă,” se limitează o serie de drepturi, inclusiv dreptul la proprietate. 

Remus Ștefureac, director INSCOP Research: ”Ponderea românilor care cred că ei personal au un risc de infectare cu coronavirus mare și moderat (51,4%) este mai mare decât cea a românilor care cred că au un risc de infectare mic sau nu au nici un risc să se infecteze (43,5%). Totuși, procentul scepticilor este mare, iar faptul că aproape unul din cinci români crede că nu are niciun risc să se infecteze este îngrijorător în condițiile în care, pe fondul ratei de îmbolnăvire ridicate și a lipsei unui tratament, toți medicii epidemiologi ne spun clar că oricine poate fi o țintă a acestui virus agresiv. Acesta este grupul de populație cel mai suceptibil de a trata cu lejeritate regulile de izolare solicitate și impuse de autorități.”

În condiţiile în care 43,5% dintre români spun că ei au un risc mic de infectare, 94,1% sunt de acord cu declararea stării de urgență pe teritoriul României pentru limitarea epidemiei de coronavirus. Doar 5,1% își exprimă dezacordul, în timp ce 0,9% nu știu sau nu răspund. Aceste cifre ne indică faptul că după 30 de ani de la Revoluţie, când s-a strigat “Vrem libertate,” românii sunt de acord să renunţe de bună voie la ea.

Articolul precedentBNR dă undă verde amânării plăţilor ratelor la credite
Articolul următorAparat de monitorizare a funcțiilor vitale de la PSD Dambovita