Cu toate că nu au o opinie clară despre modul de acţiune al autorităţilor în timpul stării de urgenţă, românii sunt îngrijoraţi, în proporţie de 82% de direcţia în care merge ţara, relevă un studiu publicat ieri de AVANGARDE.

Cei chestionaţi de operatorii instituţiei de sondaj cred că de lipsa de prevenţie sunt mai degrabă decidenţii politici sunt vinovaţi (40%), iar diaspora e pe locul 2, cu 20%.

52% dintre români cred că noul coronavirus e creat în laborator.

Mari europenişti, românii cred în proporţie de 72% că Uniunea Europeană putea lua măsuri mai eficiente împotriva extinderii bolii COVID-19.

Studiul mai relevă că 22% dintre cei chestionaţi speră într-un ajutor al Chinei, mai degrabă decât de la UE, 14%.

58% dintre români au încredere în sistemul medical românesc.

La gradul de încredere în personalităţile care pot gestiona criza, Raed Arafat 79% şi profesorul Adrian Streinu-Cercel 60% conduc clasamentul, în timp ce în preşedintele statului, Klaus Iohannis adună doar 47%.  Ministrul de interne Marcel Vela e cotat cu doar 34%.

92% dintre români sunt convinşi că ţara va intra în criză economică.

În continuare, studiul Avangarde mai relevă că 7 din 10 români îşi iau informaţiile din emisiunile tv. Doar 14% din reţelele sociale.

Studiul relevă prăbuşirea catastrofală a încrederii în partidele politice. 77% dintre români cred că atitudinea formaţiunilor politice, în contextul crizei COVID-19,  a fost catastrofală. Armata devansează Biserica, în modul de acţiune.

Studiul AVANGARDE a fost realizat pe un eşantion de 950 de subiecţi din întreaga ţară, eşalon probabilist, ales prin metoda CATI. Interviurile s-au luat prin telefon.

Articolul precedentEugen Teodorovici îi oferă soluții pe tavă lui Florin Cîțu, pentru a depăși criza în care ne afundă pandemia
Articolul următorNE MAI FACEM BINE?