Dacă multe companii multinaţionale au închis porţile şi şi-au trimis muncitorii în şomaj tehnic, firmele româneşti sunt deosebit de lovite de criză. 

18.400 de companii din România lucrau la jumătate din capacitate sau nu lucrau deloc, iar numărul de angajaţi afectaţi de măsurile de întrerupere a activităţii se apropia de 300.000 de oameni în aceste firme, arată datele platformei confidas.ro, care analizează riscul financiar al companiilor, potrivit Ziarului Financiar. 

Cele mai afectate sectoare sunt cele a căror întrerupere de activitate a fost reglementată prin ordonanţele militare adoptate din 16 martie încoace: restaurante, baruri, cabinete stomatologice, saloane de coafură şi hoteluri sau pensiuni, arată datele centralizate de confidas.ro pe baza certificatelor privind starea de urgenţă solicitate de companii.

Certificatul privind starea de urgenţă este eliberat de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri companiilor afectate economic de efectele pandemiei de COVID-19 pentru ca acestea să poată beneficia de scutiri la plata utilităţilor sau a chiriei. Companiile pot opta pentru unul din cele două tipuri de certificate.

Cele de tip 1 vizează firmele cu activitate întreruptă total sau parţial din HoReCa, servicii destinate populaţiei, transporturi, organizări de evenimente, turism, publicitate, învăţământ privat şi activităţi adiacente, industria confecţiilor, încălţămintei şi pielăriei.

Pentru a putea obţine un certificat pentru situaţie de urgenţă tip 2 condiţia ce trebuie îndeplinită este aceea a existenţei unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020. 

Potrivit unui studiu INS, pe 8.730 de companii, 95% dintre firmele care au făcut estimări cu privire la evoluţia afacerii au prevăzut o restrângere a activităţii de peste 25% sau închidere, faţă de 92,9% în martie. 

Articolul precedentVela, NAUFRAGIUL CORABIEI PNL?
Articolul următorTudor Ciuhodaru, europarlamentar PSD: Ordonanțele Militare sunt apă de ploaie